Paj med potatismosbotten

Nu är jag i Spanien och njuter av sol och god, annorlunda mat!

Idag blev det en sorts paj gjord på en botten av potatismos (självklart hemmagjort och fritt från mjölkprotein). Som "fyllning" rostade grönsaker. Riktigt gott!
Till sidan av blev det lite för lösa men ändå väldigt goda biffar gjorda på bönor och rödbetor.

Försökte ta bild på kalset men ibland blir det verkligen inte bra så jag skippar att visa röran. Ni får i stället en random bild på potatismos!


Imorgon blir det bön- och linsbiffslagning. Det har nämligen förberetts med blötläggning och kokning av flera sorter. Jag brukar göra ett gäng olika när jag ändå håller på. Så har man att ta av ett tag. Saknar den tiden då jag åt mer konseverade bönor för att det är så mycket enklare. Men det är ju så mycket nyttigare och så mycket mindre gasbildande när man blötlägger och kokar själv. För att inte tala om billigare! Och magen är helt klart gladare! :)


No egg - äggersättningsmedel

Absolut inte lika proteinrikt som ägg, men om man är vegan eller äggallergiker så är detta ett superbra alternativt för bakning och matlagning.

Finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Dessutom gluten- och mjölkfri!

Flygplansmat

Imorgon ska jag som sagt ut och resa. Och flygplansmat är det ju inte tala om. Inte heller på flygplatsen brukar det gå att få något som är både vegetariskt, glutenfritt, mjölkfritt o.s.v. Så det blir till att ta med sig.

Följande kompott blir det imorgon:
1 portion majspasta
soltorkade tomater
lite fårost
färsk babyspenat

Riktigt gott om jag får säga det själv.

Viva España

Imorgon åker jag till Spanien! Det ska bli underbart både med sol och värme och lite annorlunda mat! Det kan vara lite knepigt att åka utomlands både som vegetarian/vegan och allergiker men man får hitta sina vägar.

Här är några av de produkter jag åt mest av sist jag var där:
Sparris, röda linser, bruna bönor, kidneybönor och olivolja.
Mums!

LCHQ - Paulúns nya diet

Har ni hört om Fredrik Paulúns nya diet (och bok)? Han har ju tidigare varit väldigt för GI och lite emot LCHF. Nu är det rabalder i LCHF-världen eftersom att Paulún myntat LCHQ som står för Low Carb High Quality. Som verkar vara en lite mildare variant av LCHF, inte lika "extrem". Men ändå mer extrem än GI. Kanske det perfekta mellanläget?

Jag mådde inte alls bra av att köra strikt GI/LCHF. Jag behöver lite kolhydrater. Inte sagt att man behöver ta bort ALLA men kanske kan skippa de snabbaste/de med mest stärkelse! Jag tror att rotfrukter och vanlig frukt tex är jättebra att äta och att kroppen behöver lite av alla näringsgrupper. Men alla är ju inte likadana och det gäller ju att hitta det som man själv mår bäst av.

Hur som helst, intressant med LCHQ tycker jag.

Man kan köpa Paulúns nya bok på Adlibris.

Bloglovin' och Facebook!

Nu finns det en Facebooksida för bloggen!
För att gilla och få uppdateringar i ditt flöde..

KLICKA HÄR!

Följ gärna bloggen på Bloglovin' också!

KLICKA HÄR!

Favorittéer

Jag vet att många är kaffeomaner, men själv skippar jag koffeinet och njuter hellre av en kopp gott örtté! Den egentliga anledningen är att jag helt enkelt inte mår bra av de uppstressande effekterna av koffein och tein.
När jag då dricker té så blir det varken svart eller grönt, och allra helst något gott ört- eller kryddté! Tänkte tipsa om mina favoriter! :)
1. Maharishi Ayur Veda Pitta Tea
Helt fantastiskt kryddté som innehåller bland annat kardemumma och ingefära. Mycket smak utan att bli starkt.
Pris: ca 45 kronor för 20 påsar. Finns på välsorterade hälsokostbutiker.
2. Yogi Tea
Också ett ayurvediskt te med spännande smaker. Just denna smak är inte (längre) min favorit men det är svårt att välja! Jag tycker nog bäst om de lite kryddigare som chai, choklad, lakrits m.m. Men börjar tröttna liiiite på alla smakar lite likadant.
Pris: ca 45 kronor för 100 gram. Finns både som påsar och lösvikt, i hälsokostbutiken eller i välsorterade livsmedelsbutiker.
3. Liptons African Rooibos (rött té)
Lättillgängligt och betydligt billigare än de tidigare nämnda. Dock inte riktigt lika smakrikt. Men ändå väldigt smakrikt i jämförelse medandra i denna prisklass.
Pris: Ca 18 kronor för 20 påsar. Finns i dagligvaruhandeln.


4. Friggs kamomillté
Örtté som jag alltid har hemma. Toppen för känsliga magar.
Pris: Ca 19 kronor för 25 påsar. Finns i dagligvaruhandeln.
5. Liptons pyramidtéer (svart té)
Om jag någon gång dricker svart té (eller när jag gjorde det oftare) så väljer jag helst någon av dessa två. Liptons Forest fruit eller Lemon. Jag måste erkänna att jag hade en del fördomar både mot pyramidté (tänkte "varför skulle DET smaka annorlunda", men det GÖR det) och mot citronté (det låter ju inte sådär supergott, men det är det verkligen!). Men dessa fördomar spräcktes snabbt. Citrontéet är extra gott med lite flytande honung i.
That´s it for today! Blev så himla sugen att det nog får bli en kopp nu! :)

Kokosvatten

Jag har bara druckit kokosvatten en gång faktiskt men jag blev hooked direkt. Det kändes bara så nyttigt, hälsosamt, fräscht och dessutom var det riktigt gott! Tyvärr är det ju dock ganska dyrt och kanske inte något som man (de flesta i alla fall) har råd med varje dag.
Om man inte heter Madonna förstås, läs en artikel här om hennes kärlek till kokosvatten samt de hälsosamma fördelarna med drycken.

Här är lite olika märken som man kan köpa på olika ställen:


Vita Coco (Madonnas favorit), 23 kr för 33cl på www.skanstullshalsokost.se.
Cocowell, 25 kr för 33 cl på www.gymgrossisten.com.
Kulou, olika smaker, 20-30kr styck för 33cl på www.plushalsa.se.
Coco juice, 35 kr för 33cl eller 160 kr för 5 st på www.rawfoodshop.se.

Grillade rotfrukter

Ikväll blev middagen rotfrukter i ugnen. Riktigt gott och mättande. Jag hade lite aioli och doppade i. Plus olja och kryddor/örter på.

Riktigt gott och hur mycket jag än älskar bönor och linser så är det ju skönt att låta magen jobba lite mindre ibland.

Recept: Grön tallrik med getbrie

Babyspenat, röd paprika, avokado, bönröra och getbrie. En helt fantastisk ost! Själv äter jag inte några komjölksprodukter men get- och fårost går bra. Därför blev jag extra glad när jag hittade brieost gjord på getmjölk!

Bönröran gör du såhär:
Mixa valfri mängd bönor med några vitlöksklyftor. Tillsätt lite olja och (om du har hemma) lite pressad citron. Krydda med salt och peppar. Om du vill ha mer smak passar det utmärkt med lite chilipeppar och spiskummin. Så brukar jag göra när jag ska göra något mexikanst, typ tacos.
I detta fall använde jag mig av kidneybönor men vilken sort som helst går bra. Gör du på kikärter i stället så blir det hummus!

Nyårsmiddag + recept bönbiffar

Lyxade till det och fuskade lite på nyårsafton.

Pommes, hemmagjord bönbiff på vita bönor, stekta kantareller och bearnaisesås
Så här gör du bönbiffarna!

Ingredienser:
ca 4-6 biffar

4 dl bönor (valfri sort, helst blötlagda och kokade hemma)
Några msk rismjöl
Två morötter
1/2 gul lök
Kryddor


Gör så här:
Mixa bönorna och tillsätt därefter rivna morötter, lök och kryddor. Forma till biffar och stek i olja tills de fått en fin yta.


Tänk på:
Konsistenen på biffarna kan variera beroende på om det är konserverade bönor (blötare) eller sådana du har blötlagt själv. Ibland behöver man ta i en skvätt vatten för att det ska bli en kletigare smet, ibland behövs mer mjöl för att hålla dem samman. Jag gör oftast utan mjöl faktiskt, men ibland är det svårt att få ihop dem då.

Frukost: Quinoagröt

Gott och nyttigt! :)

Recept finns här.

Ett nytt år

Många börjar kanske det nya året med hopp om att gå ner i vikt, äta bättre, motionera mer o.s.v. De flesta nyårslöften innehåller något som har att göra med hälsa, är det inte så? Och det är ju bra, men jag hoppas kunna sprida en annan sorts hälsa med denna blogg. Inte det där ytliga som kvällstidningarna tjatar om. Detta är bestående och handlar inte om någon quick fix.
Snart kommer mer härliga recept och mattips!
GOTT NYTT ÅR!

RSS 2.0