Boktips: Gott utan...
Har blivit tipsad om denna bok men ändå inte läst/köpt den. Med denna blogg vill jag göra lite samma sak som de skriver i infotexten. Ge tips och recept till de som är allergisk mot fler än en sak.
Titel: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg
Författare: Annika Wesslén och Gunilla Lindeberg
Går det att göra pannkakor om barnen är allergiska mot mjölk och ägg? Vad gör man till festen där den ene är överkänslig mot gluten medan den andre är laktosintolerant? Dessa problem, och många fler, får här sin lösning! Gott är en lustfylld och innehållsrik kokbok för allergiker och överkänsliga, fylld med mängder av recept och idéer på mat utan gluten, laktos, mjölk, soja, vete och ägg. Här finns över 300 recept på goda måltider och ett helt kapitel om hur man bakar bullar, kakor och matbröd. Gott innehåller allt från grönsaker till godis. Det som gör boken så speciell är att recepten tydligt informerar om vad rätten inte innehåller. Här finns även en längre faktadel om allergier och livsmedel, och mängder av tips och råd om alternativa lösningar, så att alla rätter kan anpassas efter behov. Gott är den nya titeln på boken Mat Special, som nu kommer i ny, reviderad utgåva i mindre format.
Majspasta!!
Utan tvekan min favorit i allergipastadjungeln! Om man tål majs då. Jag försöker att inte äta pasta alltför ofta pga den höga kolhydrathalten men denna är något lägre i GI än andra pastasorter och dessutom är den billig! Kostar ungefär som vanlig fullkornspasta (som innehåller gluten). Typ 18 kronor för en förpackning. Till skillnad från andra glutenfria märken som tar ungefär det dubbla. Konsistensen är också helt ok.
Ett pastarecept kommer senare!
Glutenfri gröt på quinoaflingor
En god, glutenfri frukost kan du göra på quinoaflingor, vatten och med lite frysta bär!
Gör så här:
Koka upp 2 dl vatten med 1 krm salt, tillsätt sedan 1 dl quinoaflingor och låt det koka in sig lite. Sedan lägger du i ca 1 dl frysta bär (t.ex. blåbär eller hallon) och se till att de tinar och flyter ihop med resten. Rör om och servera!
Om du vill kan du lyxa till det med någon form av mjölk (t.ex. rismjölk).
Quinoaflingor från Biofood. Finns bland annat på välsorterade mataffärer (te.x. Coop Forum) samt vissa hälsokostbutiker (t.ex. Skanstulls Hälsokost, som även har webbshop).
Allergivänligt bröd (gluten-, mjölk- och jästfritt)
Jag brukar göra ett bröd som är relativt kolhydratfattigt och kan varieras på många sätt. Det är superenkelt att göra och är väldigt gott!
Själv har jag inte kunnat äta det på ett tag då jag uteslutit både soja och ris, och man behöver någon form av mjölk till receptet. Sojamjölken blir inte alls lika bra så jag röstar nog för att det är rismjölk eller inget. Däremot kan man byta ut fröerna och mjölsorterna till det man känner är bäst för en. Jag äter till exempel inte bovete och byter gärna ut det mot t.ex. majsmjöl.
Här är grundreceptet, som jag har fått av en näringsterapeut för några år sedan.
Familjen Dalbys glutenfria snabblimpa
Detta behöver du:
3 skålar
1,5 dl välsmord form
Ingredienser:
3-5,5 dl rumsvarm rismjölk
3 dl rårismjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 msk psylliumfröskal (husk)
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Gör så här:
Blanda i skål 1:
1 dl rismjölk
1 msk psylliumfröskal
Blanda och låt stå 10-15min
Skål 2:
2 dl rismjölk
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
Blanda och låt stå 10-15min
Skål 3:
3 dl rårismjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Blanda ingredienserna i skålen.
Blanda sedan ner innehållet från skål 2 i skål 3. Häll i ca 2,5 dl vatten eller rismjölk i skål 3 och rör om. Vänd sedan ner allt i skål 1.
Häll blandningen i en välsmord form storlek ca 1,5 liter.
Bakas i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Kan även bakas som frallor i 15 min. Cirka 175-200 grader.
Billigt från ÖoB
Fattar inte om det heter Ö OCH B nu eller? Är det inte förkortning för Överskottsbolaget? Heter det Överskotts och bolaget nu då eller? Haha. Hur som helst har de ibland riktigt bra matvaror att köpa.
Just nu köper jag på mig av följande:
Pinjar - Ajvarliknande sås men mer chunky (vegansk)
Falafelmix - Glutenfri och enkel att tillaga när man är lat och inte orkar göra från grunden
Kryddor - Roliga och annorlunda kryddor till låga priser. Min nya favorit är en libanesisk kryddblandning som luktar pepparkaka!
Soltorkade tomater - Som annars är så dyrt kostar bara 15 kronor burken
Exotiska kryddor från Kryddhuset - på ÖoB.
Skynda fynda!
Gör din egen nötmjölk
För dig som tål nötter eller mandlar och inte vill betala dyra pengar för vegansk mjölk är detta perfekt! Du kan göra din egen mjölk lätt som en plätt hemma. Det enda du behöver är nötter eller mandlar, vatten och en mixer.
Detta recept är på mandelmjölk, men om du inte tål mandel kan du lika gärna göra på t.ex. hasselnötter.
Gör så här:
Blötlägg 2 dl mandlar 4-12 timmar.
Mixa mandlarna tillsammans med 2 liter vatten.
Sila mjölken genom ett filer (en nylonstrumpbyxa funkar bra, även en oanvänd tvättpåse)
Ställ kallt i några timmar och sedan för en riktig god smak. Använd som bas i en smoothie, i matlagning eller bara som den är.
För lite sötare smak kan man tillsätta en vaniljstång.
Blomkålsmos
En härlig vegetarisk (ej vegansk) tallrik med hemmagjort blomkålsmos, stekta kantareller, sallad, aioli och stekt halloumi. Helt rätt för både GI och LCHF.
Så här gör du det fantastiskt goda blomkålsmoset!
Mixa valfri mängd kokt blomkål (helst färsk) med stavmixer. Smaka av med mjölkfritt flytande margarin eller/och lite rismjölk samt lite kryddor (salt och peppar räcker gott och väl). Voila!
Årets vegolista
Bloggen Vegokoll.se har gjort årets vegolista i samarbete med Pinto Magasin. Läs den här:
http://vegokoll.se/?p=3413
Äggfri (vegansk) majonnäs!
Ibland letar man som en tok och hittar det man söker på de mest märkliga sätt. Länge letade jag efter en äggfri majonnäs, men fann inte det jag sökte i någon butik som fanns lättillgänglig. Tyckte det var lite konstigt att det skulle vara så svårt att hitta. Men till slut fick jag tipset om Coops egenproducerade lättmajonnäs som inte innehåller ägg. Lättåtkomlig och god! Är inte så förtjust i lättprodukter men denna smakar åtminstone gott och tjänar sitt syfte som vegansk sås som fungerar till det mesta.
Hemmagjord vegansk falafeltallrik
När man är sugen på skräpmat men ändå inte heeelt onyttigt passar denna rätt perfekt. Om du inte vill äta potatis till passar det såklart lika bra med bara grönsaker eller någon annan rotfrukt. Eller varför inte ris!
Ingredienser:
Potatis i önskad mängd
Olja av valfri sort
Kikärter (4 dl ger ca en panna)
Några msk rismjöl
En bit zucchini
Vitlök
Gärna lite spiskummin
Tillbehör:
Salladsblad
Röd paprika
Sockerärter
Ajvar Relish
Gör så här:
Skala potatisen och skär i pommesfritesliknande bitar. Lägg sedan på en plåt, häll över olja och salt (eventuellt andra passande kryddor) och skjutsa in i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter. Håll koll och ta ut när de har fått en fin färg och känns genomstekta.
Mixa kikärterna och tillsätt därefter en bit riven zucchini, valfri mängd pressad vitlök (cirka 2 klyftor på 4 dl bönor) och kryddor (salt, peppar och spiskummin om du har det hemma - annan orientalisk krydda passar också). Forma till bollar och stek i olja tills de fått en fin yta.
Servera med sallad och ajvar.
Hemmagjort jordnötssmör
Fantastiskt gott och fantastiskt enkelt: hemmagjort jordnötssmör, för er som tål jordnötter.
Grundrecept:
1 kg saltade jordnötter
1 dl matolja av valfri sort
Sedan är det bara att mixa i en mixer eller hushållsmaskin.
Fullt av kolhydrater med inga tillsatser och inget socker.
För den lata:
Köp Kung Markattas osötade jordnötssmör på burk (med eller utan salt). Finns i välsorterade mataffärer, t.ex. Ica Kvantum/Maxi.
Gluten- och mjölkfria chokladbollar
Chokladbollar har alltid varit en favorit här hemma och något som är lätt att slänga ihop när sötsuget sätter igång. I detta recept har jag utgått från ett vanligt recept på chokladbollar och bytt ut havret mot hirsflingor.
Ingredienser:
3 dl hirsflingor
3/4 dl råsocker
3-4 msk kakao
100 g mjölkfritt margarin
Topping:
Några matskedar kokosflingor
Instruktioner:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sedan margarinet och arbeta till en fast och jämn smet. Rulla till bollar och täck sedan i kokosflingor om så önskas.
Alternativ:
Flinggrunden kan förstås bytas ut mot vilken sorts flingor/gryn som helst. Kanske tål du havre? Bovete?
Föredrar du anat sötningsmedel framför råsocker - kör på det.
Tål du inte kokos så kan du rulla bollarna i pärlsocker eller kakao, eller varför inte äta dem som de är!
Om du vill ha kaffesmak på dina bollar kan du tillsätta 3-4 msk kallt kaffe.
Tänk på:
Själv tycker jag att smeten kan bli lite väl fast, då kan man ta i lite extra margarin.
Använd inte flytande margarin, då håller inte smeten ihop.
Välkommen till en ny blogg om mat
Jag tröttnade på att alla sidor om vegetarisk mat alltid innehöll onyttiga recept. Och att alla allergisidor bara tänker på en allergi/intolerans i taget. Hittar man ett bra glutenfritt recept kan du ge dig på att det är mjölkprotein i. Ett bra vegetariskt recept innehåller antingen bara kolhydrater och fett (dålig kombo) eller sojaprotein.
Denna blogg är till för oss som har flera saker vi vill utesluta ur kosten, och samtidigt vill leba hälsosamt och nyttigt. Inläggen kommer att varvas med produkttips, recept och näringslära. Förhoppningsvis ska inte en enda allergiker bli besviken!
Välkomna!